Serre
zoekt
Boer
Wij hebben thuis een serre van 1 hectare. Twintig jaar lang hebben mijn ouders er tomaten in gekweekt, later werden het frambozen en bramen. Nog wat later werd de serre bewoond door een bont allegaartje groenten die verkocht werden in ons winkeltje.
Dat winkeltje is er nog steeds, met producten uit de buurt. Maar voor de serre is er geen tijd meer. Dus staat ze leeg. Mijn ouders willen ze zelfs afbreken.
Zonde, vind ik. Omdat er nog zoveel moois in kan groeien!
- WAT
- WAAR
- WIE
Als ik luidop droom, dan zet een enthousiaste boer zijn tanden in de serre. Iemand die een duurzame visie heeft op landbouw. Iemand die open staat voor biologische groentjes, en ecologisch wil werken. Iemand die de korte keten hoog in het vaandel draagt, en zijn vak graag deelt met mensen.
Als ik verder droom, dan maken we er samen een plek van die leeft. Een plek waar mensen betrokken worden bij het groeiproces van hun groenten. Een plek om te ontdekken, en te beleven.
Dat lijkt me wel wat: evenementen organiseren waar mensen kunnen eten tussen de groeiende groenten. Ik heb mijn hele jeugd niets anders gezien dan gele bloemetjes die uitgroeien tot tomaten, en vind het nog steeds een van de mooiste dingen die ik ooit zag. Dus waarom dat niet delen?
Beleving zal dus centraal staan. Maar we willen ook inspireren. Hoe groeit een tomaat? Wat maak je van radijsjesloof? En hoe zorg je dat die zoveelste pompoen van ’t seizoen nog smaakt? We kunnen samen experimenteren, elkaar tips geven, en zo naar concrete gerechtjes zoeken.
Waarom:
Voor mij is voeding heel belangrijk. Niet alleen het proeven van gerechten en het samen eten met mensen vind ik fantastisch, ik ben ook bewust bezig met wat ik eet. Voeding is de brandstof waarop we leven. Gezonde voeding is voor mij dan ook prioritair.Het eten waarmee we ons voeden zou ‘goed’ moeten zijn. Wat goed dan precies is, is voor mij heel simpel: dat is eten met respect voor je lijf, de natuur én de boer. (en voor je smaakpapillen, dat is ook niet onbelangrijk!)
Als het kan, dan wordt er in onze serre voedsel geteeld dat aan deze eisen voldoet. Als ik mijn fantasie de vrije loop laat, dan brengen we voedselproductie en voedselverwerking zelfs onder één dak.
Want hoe leuk zou het zijn om de zomerse overvloed te verwerken? Zo kunnen we tot diep in de winter genieten van de beste producten, én houden we de afvalberg zo klein mogelijk. Want wat dacht je van een passata van tomaten, of van huisgemaakte ketchup? Uiteraard zonder bewaarmiddelen en sluwe additieven zoals industriesuiker. Gewoon puur, lekker, en eerlijk. Omdat ik ervan overtuigd ben dat mensen terug naar kwaliteit verlangen.
Hoe:
Die verwerkte producten kunnen we, net als de oogst zelf, verkopen in ons winkeltje, of misschien zelf op boerenmarkten in Antwerpen. In elk geval lokaal. Met zo weinig mogelijk vervuilende voedselkilometers. En alles kraakvers, omdat dat het lekkerst is. Maar ook omdat de groentjes dan nog bomvol vitaminen zitten.Het voordeel aan zo’n serre is dat ook tomaten, komkommer, aubergines,… er goed in groeien. Op die manier kunnen we de bestaande voedselpakketen aanvullen. Samenwerken met andere boeren uit de streek is van cruciaal belang. Alleen op die manier kunnen we de consument dezelfde vrijheid bieden als in de supermarkt.
Als ik luidop droom, dan zie ik al die dingen gebeuren. Alleen heb ik zelf (nog) niet het engelengeduld, en de discipline die je nodig hebt om een goede boer te zijn. Daarom deze zoektocht naar iemand die dat wel heeft, en met hart en ziel de serre wil bewerken.
Voel jij het kriebelen? Laat dan zeker van je horen! Je kan ons bereiken op : jolien_hens@hotmail.com!
Liefs,
Een groentje
Adres: Heirbaan 75A, Melsele.
In de directe omgeving van Haasdonk, Kruibeke, Zwijndrecht, Melsele en Beveren. En op nog geen kwartiertje van Antwerpen! Gelegen aan een autostrade (E17) dus heel goed bereikbaar.
‘t FRUITHOF is een charmant winkeltje dat zich specialiseert in de verkoop van groenten en fruit, maar ook verwerkte producten zoals confituur, en soep hebben hier gaandeweg hun plaatsje veroverd. 20 jaar lang hebben we vol passie tomaten gekweekt. Mensen kwamen hier hun verse tomaten kopen en zo is ’t Fruithof gegroeid tot de winkel die het vandaag is. We onderscheiden ons door te streven naar de hoogste kwaliteit, en willen dat graag verder uitbouwen.
Wie kwaliteit zegt, zegt natuurlijk ook veel werk. We investeren ontzettend veel tijd in onze winkel, waardoor er geen tijd meer over is om de serre te bewerken. Daarom zijn we op zoek naar een enthousiaste en gemotiveerde tuinder die zijn tanden wil zetten in dit project, en er samen met ons een mooie plek van wil maken.
Wie zoeken we?
Iedereen met een hart voor landbouw! Het belangrijkste is dat hij/zij echt gemotiveerd is, en mee wil bouwen aan dit verhaal (zie ‘wat’). Iemand met een duurzame visie, en met de nodige kennis van biologische landbouw. Iemand die de korte keten hoog in het vaandel draagt, en graag inspireert. Zo lijkt het ons heel fijn dat je als landbouwer mensen mee kan betrekken bij het groeiproces van de groenten.
Geprikkeld?
Stuur dan zeker een mailtje naar jolien_hens@hotmail.com!